Az öregség már az ember harminc éves korától elkezdődik.
Az öregség nem más, mint az állati (anyagi) lét velejárója, a tudat, az elme beszűkülése, az agy leépülése. Az agy leépülése először csak abban nyilvánul meg, hogy az ember nem képes új dolgokat szeretni (a fiatalok új zenéit, az új műszaki cuccokat, stb.), egyre kevésbé tud új barátságokat kötni, új szerelmeket találni, új vállalkozásokba fogni, új életmódot kialakítani, új lakásba költözni, stb. Nem tud helyes döntéseket hozni az életében, mert a régi dolgokhoz ragaszkodik, érzelmei és szenvedélyei szerint hoz döntéseket, nem az ésszerűség szerint. Pl. a nagypapa nem tudja élvezni az unoka zenéjét, nem élvezi a kedvezményes uszodabérletet, inkább keresi a régi barátait és szokásait (volt munkatársak, bor, tv) társaságát.

Az állat, ill. a materialista ember úgy él, hogy arra törekszik, ami élvezetet ad számára. Ami kellemetlen számára, attól menekül.
Pl. a kutya, ha drága kutyakajával táplálják, akkor csak azt fogja szeretni. Ha a kutyának nem adnak az ételben választási lehetőséget, hanem adnak neki csontot, csokit, almát, kefirt..., akkor a kutya ízlése nem lesz beszűkülve, képes lesz sok kaját szeretni, élvezettel megenni.
Ugyanez embernél is: Ha az ember minden nap ugyanazt csinálja (pl. ugyanarra a munkahelyre jár be, ugyanazt csinálja nap mint nap), akkor pár év múlva már nem lesz képes másfajta életmódra (pl. hogy nyugdíjasként, munkanélküliként vagy megvilágosodottként kiránduljon, zenéljen, sportoljon), mert ahhoz nem szokott hozzá. 
Ellenben ha egy ember rájön, hogyan működik az agy, akkor törekszik rá, hogy ne kötődjön görcsösen semmihez és senkihez (se cigihez, se nőhöz, se munkához, se rokonhoz, se zenei stílushoz, sem a saját igényeihez, sem a saját stílusához, sem a saját megszokott külsejéhez), mert így maradhat szabad. Ez a tudatosság vezet az egészséghez (csodás a magyar nyelv: így leszel egész vagyis kiteljesedett, hiánytalan).
Tehát a megvilágosodott ügyel arra, hogy változatos legyen az étkezése, a szokásai, a cselekedetei, a magáról alkotott képe, sőt a világról alkotott képe... így maradhat fiatal, szabad egészséges és ép elméjű.

Szerző: megvilágosodott nő  2013.04.23. 15:40 2 komment

Címkék: öregség tudatosság agyműködés megvilágosodott fiatalodás

A bejegyzés trackback címe:

https://megvilagosodott.blog.hu/api/trackback/id/tr675243093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexander9 2013.05.27. 20:33:42

Szia ! Nagyon tetszenek gondolataid . :-)
Mélyek , s elgondolkodtatóan tartalmasak. Valóban : Isteni bölcsességek , felismerések .Írj még sokat, mert ezek leszek a jövőbe vezető utak . Gratulálok hozzá ! A.

megvilágosodott nő · http://megvilagosodott.blog.hu/ 2013.05.28. 08:42:01

@Alexander9:
Köszönöm hozzászólásod. Jól eső érzés tölt el, ha hasonló gondolkodásúakra bukkanok. Örülök neked.
Ajánlom figyelmedbe legújabb bejegyzéseim.
süti beállítások módosítása